Museum Soest | Lokaal uitje

Mogen wij jou voorstellen aan het lokale uitje: Museum Soest

Museum Soest
Museum Soest is gehuisvest In het voormalige St. Jozefgesticht. In dit Rijksmonument vindt u een grote verscheidenheid aan exposities die niet alleen terugkijken op de historie van Soest en Soesterberg maar ook heel herkenbaar zijn voor bezoekers uit andere windstreken.

St Jozefgesticht

Bij akte van 6 maart 1853 verkreeg de parochie een stuk bouwland ter grootte van 42 roeden en 50 ellen, kadastraal sectie H nummer 317/18 en een perceeltje van 7 roeden sectie H nummer 319. Op deze grond zo was het plan zou het St Jozefgesticht met klooster en schoollokalen voor de meisjesschool verrijzen. Onderwijs, bejaardenzorg en armenzorg zijn altijd een bijzondere taak voor de kerk geweest.

Kloostergemeenschap

Met de zusters van O.L. Vrouw te Amersfoort werd overeengekomen dat zij in het te bouwen gesticht een kloostergemeenschap zouden vestigen die de uitvoering van de beoogde taken op zich zou nemen. Het gebouw zou eigendom van de kerk blijven, maar werd in gebruik gegeven aan de zusters. Rond 1965 kwam het gebouw leeg te staan. Voordat het klooster in bezit kwam van een vastgoedorganisatie is ook de gemeente Soest nog een aantal jaren eigenaar geweest van het klooster.

Eerste steen

De eerste steen werd gelegd door Adolf Frederik Jacob, oud IX jaar en oudste zoon van den Heer E. Moormann, de 12de july MDCCCLXVIII.

Exposities

Museum Soest past met haar cultuur historie perfect in dit mooie Rijksmonument. In het museum vindt u naast veel herkenbare historische voorwerpen ook o.a. een oud klaslokaal, een raadszaal, een afdeling WO II, een afdeling religie, een wagenmakerij, een brandweer afdeling van de gemeentelijke brandweer Soest, een Isingskamer met een grote verzameling van de welbekende schoolplaten van Johan Herman Isings, een afspiegeling van een boerderijwoning  en een grote ruimte met informatie over de lokale flora en fauna van Soest en Soesterberg. Verder treft u in het museum regelmatig wissel exposities van kunstenaars aan. Bezoek het museum en drink gezellig even een kopje koffie of thee in ‘De Gouden Ploeg’ Kortom voor ieder wat wils !

Meer weten over Museum Soest? Vind hun in de App of bezoek de website van Museum Soest

Jouw uitje ook beter zichtbaar? Meld dan snel jouw uitje aan bij Het beste van lokaal onder lokale uitjes

Download nu de App en ontdek zelf Het beste van lokaal.
Link naar AppStore Link naar GooglePlaystore

Winkelwagen